מה ההשפעה של צריכת מזון מעובד ואולטרה מעובד בקרב ילדים?

ידוע כיום כי צריכה בתדירות גבוהה של מזונות אולטרה-מעובדים עלולה להוביל לשכיחות מוגברת של מחלות ומצבים כרוניים כמו השמנת יתר, סוכרת ובעיות לב וכלי דם.

באפריל 2021 פורסם מאמר חשוב ופורץ דרך של צוות חוקרות מהאוניברסיטה העברית בהובלתן של פרופ' אפרת מונסונגו אורנן, ד"ר ז׳אנה זארצקי והדוקטורנטית שלי גריס פישנהיימר אשר בחנו את השפעת מזון אולטרה-מעובד על התפתחות השלד בקרב חולדות צעירות שהשלד שלהן טרם סיים את התפתחותו. חולדות שנחשפו למזון אולטרה-מעובד בתקופת הגדילה סבלו מפגיעה בגדילה, וירידה באיכות העצם שכללה מופע אוסטיאופורוטי.

כיצד ניתן בכל זאת להסתדר עם האכלת ילדים במזון בריא יותר בקצב החיים המהיר והעמוס שלנו?

בהחלט קצב החיים העמוס בו ההורים עובדים יותר שעות, פחות נמצאים בבית ומבשלים אוכל ביתי גורם להרבה ילדים לצרוך יותר 'מזון מהיר' קל להכנה, נגיש וטעים.

אני בדרך כלל מדריכה את אותם הורים עסוקים שאין להם פנאי להכין ארוחות לעיתים קרובות, להשקיע מאמץ ממוקד ולהכין סירים של אוכל מבושל לימים הראשונים של השבוע ואת היתר להקפיא על מנת שהילדים יוכלו לחמם להפשיר, לחמם במיקרו ולאכול בהמשך השבוע.

פחמימות מבושלות כדוגמת קוסקוס, אורז, בורגול, קינואה, תפוחי אדמה ניתן להכין בקלות גם באמצע שבוע ולא דורשות יותר מחצי שעה של הכנה.

קטניות ניתן להנביט ולבשל מראש, לסנן את המים ולאחר שמתקרר לחלק לשקיות ולהקפיאן במקרר. ברגע שרוצים להכין מנה שמשלבת קטניות, יהיה צריך תחילה רק לבשל /לאדות קלות את אותן הקטניות.

מנות מורכבות יותר כמו מרקים, קציצות, שניצל בתנור, ממולאים, לביבות ואפילו פשטידות ניתן להקפיא ולהפשיר כדי שיאכלו בהמשך השבוע.

כלל בסיס: אוכל אפשר להקפיא רק פעם אחת. אין להקפיא שוב מאכל שכבר הופשר.

ירקות ופירות לילדים שעדיין לא יכולים לחתוך בעזרת סכין, ניתן לחתוך בבוקר ולשים בקופסה במקרר על מנת שיהיה נגיש להם במשך היום.


כיצד נכון להילחם בהתמכרות לאוכל אולטרה מעובד ולפתח אצלם הרגלי אכילה בריאים?
היום ידוע שלמזון אולטרה-מעובד יש יכולת לשבש את אותות הרעב והשובע שעוברות בין המעיים למח. כך שלמעשה, אנחנו עלולים לאכול ממנו כמויות גדולות יותר ביחס למזון בריא.

כדי להילחם בהתמכרות למזון זה, צריך קודם להבין נכון לעכשיו, כמה אחוז מהתפריט של הילד מסתמך על מזונות אולטרה-מעובדים?

ככל שהכמות תהיה קטנה יותר, כך יהיה קל יותר עבור הילד "להיגמל" ולעבור לתפריט שכולל בעיקר תזונה מזינה בעלת ערך תזונתי גבוה.

במידה והכמות גדולה מאוד, אני מאוד מאמינה בשינוי הדרגתי בהובלת ההורה שידע לשלב תזונה בריאה בארוחות ועם הזמן להפוך שתהיה דומיננטית יותר בתפריט של הילד.

ובכל זאת מאחר ואנחנו מציאותיים, אנחנו ההורים צריכים לשאול את עצמנו האם הלכה למעשה נוכל להיות עקביים בהכנת ארוחות נטולות מזון אולטרה-מעובד עבור ילדינו?

כל משפחה תניח על המאזניים מצד אחד כמה חשוב לה לאכול תזונה בריאה ביחס להשקעה שהיא תצטרך לתת.

אני מאמינה שכל משפחה תימצא את האיזון המתאים לה כדי להימנע ככל הניתן ממזונות אולטרה-מעובדים.

מספר טיפים ורעיונות למזונות מהירים ובריאים עבור ילדים:
הטיפ הכי מוצלח מבחינתי שאני יכולה לתת הוא לפשט את העניינים.
ניתן לאכול אוכל בריא במינימום מאמץ.
אז כפי שכבר כתבתי ניתן להקפיא אוכל שמכינים מראש ובעת הצורך לחמם.
קטניות שמכילות כמות נאה של חלבון, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים ומינרלים החשובים לגופנו.

 

ניתן להנביט כמות גדולה מראש. קטניות מונבטות בעלות ערך תזונתי גבוה יותר (יותר נוגדי חמצון, אבץ וסיבים תזונתיים), וגם מתעכלות ומתבשלות יותר בקלות. ניתן לבשל ולרכך אותם בסיר, לסנן את המים, להפשיר ואחר מכן לחלק בשקיות קטנות למנות ולצרוך בעת הצורך.
פירות וירקות – מיד לאחר קנייתם אני מציעה לשטוף וליבש אותם, על מנת שיהיו נגישים לילדים שיצרכו אותם.
אגוזים ושקדים טבעיים- ניתן להכין מראש שקיות המכילות אגוזים, שקדים ופרי מיובש אשר יכולים לשמש כארוחת ביניים טובה ומזינה ובכך יתאפשר להם לצרוך שומנים בריאים ומינרלים.


מתכון מנצח של מג'דרה-

מצרכים-
1.5 כוסות של עדשים שחורות לאחר בישול
1 כוס אורז בסמטי
3 כפות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ
1 כפית כמון
1-5 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כפית בהרט


אופן ההכנה-
בסיר חם לשים שמן זית, בצל קצוץ לטגן עד להזהבתו.
לאחר מכן להוסיף את האורז ותוך כדי ערבוב מוסיפים כמון, מלח, פלפל שחור ובהרט. מוזגים כ-2 כוסות מים חמים, מרתיחים ונותנים לאורז להתבשל על אש קטנה. לאחר מכן להוסיף את העדשים המבושלות ולהוסיף תיבול לפי הטעם.